Nagradni izlet najuspješnijih ekipa na Vjeronaučnoj olimpijadi

Naš izlet započeo je ranog jutra, oko 8 sati, kada smo se okupili u Dugopolju i ukrcali u autobus prema Visovcu. Atmosfera među putnicima bila je ispunjena uzbuđenjem i radošću. Bili smo spremni istražiti prirodne ljepote i kulturno-povijesna blaga ovog dijela Hrvatske.

Putovanje prema Visovcu proteklo je ugodno. Na jednom stajalištu, napravili smo kratku pauzu kako bismo se osvježili i uživali u ukusnim kroasanima. Ova mala okrjepa bila je savršen uvod u ono što nas je čekalo. Nastavili smo dalje i uskoro stigli do obale gdje smo se ukrcali na brod koji nas je prevezao na otok Visovac.

Stigli smo na Visovac oko 10 sati. Otok je okružen smaragdno zelenim vodama i zrači mirnoćom. Vodič nas je dočekao i ukratko nam objasnio bogatu povijest Visovca i njegova značaja. Otok je poznat po franjevačkom samostanu, koji datira iz 15. stoljeća, i po svojoj duhovnoj i kulturnoj vrijednosti.

Nakon uvodnog predavanja vodiča, uputili smo se u crkvu na otoku gdje smo sudjelovali u svetoj misi. Misa je bila poseban trenutak, ispunjen spokojem i duhovnom obnovom. Nakon mise, imali smo 30 minuta pauze tijekom kojih smo mogli istražiti otok, uživati u prirodi ili jednostavno odmarati.

Oko podneva, krenuli smo prema Šibeniku, gdje smo imali organizirani ručak. Nakon ručka, uslijedila je posjeta muzeju posvećenom gradnji Katedrale sv. Jakova. Muzej nam je pružio fascinantan uvid u složen proces izgradnje ove impresivne građevine, koja je dio UNESCO-ve svjetske baštine.

Nakon muzeja, uputili smo se prema samoj katedrali. Posjet katedrali bio je vrhunac našeg kulturnog dijela izleta. Stajati unutar tih veličanstvenih zidova, promatrati detalje arhitekture i osjetiti povijest koja zrači iz kamena, bilo je zaista inspirativno.

Nakon razgledavanja katedrale, imali smo slobodno vrijeme do 16:30 sati. Iskoristili smo to vrijeme za šetnju starom gradskom jezgrom Šibenika, istraživanje lokalnih trgovina i uživanje u kavi u jednom od mnogobrojnih kafića.

Oko 16:30 sati, ponovno smo se okupili i krenuli natrag kući. Izlet na Visovac i u Šibenik bio je savršena kombinacija duhovnog, kulturnog i prirodnog bogatstva. Ostavio nas je s mnogim lijepim uspomenama i dubokim poštovanjem prema ljepotama i povijesti Hrvatske.

Roko Glibota, 1.a