Predavanje o Domovinskom ratu

U utorak, 30. travnja, Tihana Magaš, profesorica povijesti iz Gimnazije Vladimir Nazor u Zadru, održala je predavanje za naše maturante o Domovinskom ratu.

Tihana Magaš suautorica je udžbenika Povijest 2 i Povijest 4. Za izdavačku kuću Alfa priredila je Kalendar Domovinskog rata, a kroz različite međunarodne projekte autorica je više nastavnih materijala i primjera dobre prakse na različite teme primjenjive u nastavi povijesti, sociologije, etike, građanskog odgoja. U slobodno vrijeme volontira i surađuje s Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata te drži radionice diljem Hrvatske učenicima, studentima, ali i braniteljskoj populaciji o povijesti Hrvatske 90-ih godina, ljudskim pravima i osjetljivim i kontroverznim temama 20. i 21. stoljeća.

Autorica je „Podrumskih pustolovina“ u sklopu knjige „Krhotine djetinjstva“, zbirke pripovijetki osobnih priča djece iz Domovinskog rata te knjige „Tragovi vječnosti“ u kojoj je na sebi svojstven način progovorila o sjećanjima obitelji i suboraca tijekom Domovinskog rata na poginule pripadnike Specijalne jedinice policije „Grof“.

Naši maturanti kroz predavanje imali su priliku slušati o južnom bojištu i važnosti Specijalne jedinice policije „Grof“, no i čuti perspektivu profesorice Magaš koja je kao dijete u ratnom Osijeku i sama proživjela Domovinski rat.

Hvala profesorici Magaš što nam je pokazala kako sačuvati i njegovati kulturu sjećanja, ali i na koji način se ovakve teme mogu predstaviti mladima.