Duhovna obnova za roditelje učenika i djelatnike naše škole u Vepricu

U Svetištu Majke Božje Lurdske u Vepricu održana je 16. ožujka 2024. g. korizmena duhovna obnova za roditelje naših učenika i djelatnike gimnazije.

Duhovnu obnovu, koja se sastojala od predavanja, križnog puta i svete mise, vodio je dr. sc. don Mile Vidić, profesor na Teološko-katehetskom institutu u Mostaru.

U svom predavanju pod nazivom „Isusova komunikacija: apstraktna ili konkretna“ don Mile je stavio naglasak na riječ. Riječju stječemo ili gubimo autoritet. Danas smo ono što smo izgovorili jučer. Jednom izgovorene riječi ne mogu se povući, već se mogu samo oprostiti.

Riječ ima moć koja pripada Bogu te je On na svoju riječ stvorio svemir. Bog je podijelio tu moć s čovjekom. Božja riječ je od iznimne važnosti. Ona ima sposobnost preobraziti srca, dati život, pobijediti smrt, ljubiti i praštati.

Božja se riječ utjelovila u osobi Isusa Krista. Isus govori ljudima tko su i tko bi trebali biti. Njegove riječi prodiru u srca i urezuju se u pamet. On poziva na solidarnost, ne traži senzacionalnost i pažnju. Isusove su prispodobe u formi dijaloga. On postavlja pitanja kojima aktivira slušatelja. Od apostola traži da žive ono što propovijedaju, a njih naziva svojim prijateljima. Svojim primjerom poziva nas da se stavimo u službu drugog.

Isus je svojim životom pokazao vjerodostojnost svog poslanja koje sadrži tri glavne poruke: Božje očinstvo, sloboda i radost. Isus poučava o Ocu. On naviješta milosrdnog Oca koji sluša, prihvaća i obnavlja svoj narod te donosi radosnu vijest o Božjem kraljestvu. Isus potiče na slobodu i ne sili na obraćenje. Isusov odgojni proces pojedinca je i odgojni proces cjelokupne zajednice.

U razgovoru sa Zakejem Isus se spušta na razinu sugovornika i stvara klimu povjerenja. Daje do znanja da je došao slušati, no On nam ističe kako i svaki naš govor traži prostor za govor tišine u kojem Bog progovara. Isus se povlači u osamu gdje ostaje sam u razgovoru s Ocem i time nas upućuje na molitvu. Potreban nam je govor s križa, tj. govor tišine.

Čovjek, tražeći univerzalnu formulu za zadovoljstvo, zaboravlja da je on jedino biće koje je Bog stvorio za sebe. Sve što je stvorio Bog je orginalno, stoga i roditelji u odgoju trebaju pristupiti svakom djetetu kao unikatu. U odgoju djeteta don Mile je naglasio četiri važne roditeljske aktivnosti: promatranje, slušanje, upoznavanje i djelovanje. Dijete je dar od Boga, a roditelj ima odgovornost na kraju vratiti ga Bogu.

Poslije predavanja uslijedio je križni put, pokorničko bogoslužje i sveto misno slavlje koje je također predvodio don Mile uz koncelebraciju ravnatelja gimnazije don Josipa Dukića.

Susret je završio zajedničkim ručkom roditelja i djelatnika.