Proslavljen početak nove školske godine

U povodu početka nove školske godine Apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić predvodio je misu zaziva Duha Svetoga za učenike i sve djelatnike Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ i Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu u ponedjeljak, 4. rujna u sjemenišnoj kapeli.

Na početku je nazočne pozdravio ravnatelj škole don Josip Dukić, izražavajući radost zbog zajedništva učenika, roditelja, profesora i svih djelatnika škole i sjemeništa. „Biti u zajedništvu s Učiteljem svih učitelja najbolji je početak nove školske godine. Svjesni smo, a to nam je pokazala on-line nastava, da ništa ne može zamijeniti stvarno školsko okruženje. Zajedništvo svih za euharistijskim stolom na početku školske godine budi u svima nama radost“, istaknuo je don Josip. Na poseban način izrazio je dobrodošlicu prvašima i njihovim roditeljima te novim profesoricama - profesorici psihologije Mirjam Juginović te profesorici engleskog i hrvatskog jezika Antoniji Drnas. Zahvalio je don Ivanu Bezini na njegovoj službi sjemenišnog duhovnika, a poželio mu sreću na novoj funkciji rektora sjemeništa. Na kraju svoga uvodnog govora uputio je pozdrave Apostolskom upravitelja Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimiru Puljiću istaknuvši da njegova prisutnost na početku školske godine budi svijest da je gimnazija „Don Frane Bulić“ najprije katolička gimnazija.

U svojoj je propovijedi Apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić podsjetio da u listopadu pada srebrna obljetnica dolaska u našu Domovinu svetog pape Ivana Pavla II. koji je prije 25 godina pohodio naša dva marijanska svetišta: Nacionalno svetište u Mariji Bistrici i prasvetište Gospe od Otoka, u Solinu. Na kraju susreta papa se posebno obratio mladima riječima: „Morate biti ponosni na blago vjere koje vam je povijest povjerila i to blago budno i ljubomorno čuvati“. Izgradnja demokratskoga društva koje se temelji na pravdi, pravičnosti i čestitosti nimalo nije laka jer to podrazumijeva da dionici tog društva moraju biti rešeni istim vrlinama. „Upravo se u vama nalazi polog za boljitak društva“, istaknuo je nadbiskup u svojoj homiliji. Temelj katoličke škole je odgajati učenike u vjeri, a potom ih formirati kao članove društva koji će u budućnosti biti nositelji boljega svijeta. Na kraju homilije nadbiskup se obratio posebno profesorima ističući da se njihovoj brizi i odgovornosti povjeravaju djeca i mladi te ih je zamolio da se ne umaraju biti ustrajni u časnom poslu odgoja i obrazovanja mladih naraštaja.

Poslije svete mise, u velikoj dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa održano je svečano primanje i upoznavanje učenika prvih razreda s njihovim razrednicama s. Antonijom Delongom, profesoricom latinskog jezika i likovne umjetnosti te Anom Vučković, profesoricom povijesti i politike i gospodarstva. 

Lj. Jermelić

Preuzeto sa: smn.hr

Slike