Duhovno-studijsko putovanje djelatnika NKG-a u Italiju

Za vrijeme proljetnih praznika, od 11. do 14. travnja, djelatnici naše škole u sklopu svog redovitog godišnjeg duhovno-studijskog putovanja posjetili su svetišta središnje i južne Italije. S njima je bio i don Darijo Ćorić, nekadašnji vjeroučitelj u našoj školi,

Prvog dana svog putovanja posjetili smo Loreto, jedno od najslavnijih marijanskih svetišta Italije, i baziliku Chiesa della Santa Casa u kojoj se nalazi Sveta Kuća, dom Svete Obitelji i mjesto gdje je Arkanđeo Gabrijel navijestio Mariji da će začeti po Duhu Svetom. Prema predaji, anđeli su 10. prosinca 1294. godine s Trsata prenijeli kućicu Blažene Djevice Marije u Loreto.

Nakon toga uputili smo se u San Giovanni Rotondo gdje smo bili smješteni u kući San Giuseppe. Navečer smo molili krunicu u crkvi Santa Maria delle Grazie. Ta je crkva bila župa sv. Padra Pija od 1916. sve do smrti 1968. godine. Samostan u kojemu je živio i danas se nalazi uz ovu crkvu. Tamo smo vidjeli njegovu sobu, pisma koja su mu pisali ljudi iz cijeloga svijeta te križ pred kojim je dobio rane dok se molio. Profesorica s. Antonija Delonga nam je održala predavanje o njegovom životu. U kripti novog svetišta neko vrijeme smo se zadržali u molitvi pred neraspadnutim svečevim tijelom.

Treći dan posjetili smo mjesto Monte Sant Angelo u kojem se nalazi svetište, odnosno špilja sv. Mihaela. Ona je jedina na zemlji koju nije posvetio čovjek, nego arkanđeo Mihael još u 4. stoljeću. Tu smo sudjelovali u molitvi Krunice Božjeg milosrđa. Sa znamenitostima samog mjesta koje se nalazi na brdu Gargano upoznala nas je profesorica s. Antonija Delonga, a profesorica Ana Vučković govorila nam je o povijesnim žarištima useljavanja Hrvata u talijanske pokrajine Apuliju, Marke i Molize.

Četvrti dan krenuli smo prema Foggi i najvećem marijanskom svetištu južne Italije - Madre di Dio Incoronata. Na putu prema povratku zaustavili smo se u Lancianu gdje smo posjetili katedralu i svetište euharistijskog čuda. Na mramornoj ploči iz 17. stoljeća nalazi se opis ovog euharistijskog čuda koje se dogodilo 750. godine u crkvi sv. Franje u Lancianu. „Neki je redovnik svećenik sumnjao da se u posvećenoj Hostiji doista nalazi tijelo našega Gospodina. Dok je slavio svetu misu i izgovarao riječi pretvorbe, ugledao je kako se Hostija pretvara u meso, a vino u Krv. Sve je pokazao ljudima oko sebe. Meso je i danas netaknuto, a Krv se razdijelila u pet nejednakih dijelova koji svi zajedno teže jednako kao i svaki dio za sebe.“ Iz Lanciana slijedio je put prema Anconi i povratak kući.

Duhovno osnaženi i okrijepljeni, uz molitvu za naše bližnje i školsku zajednicu te zahvalu Gospodinu, vratili smo se u Split, pripravni za ostatak nastavne godine.