Duhovna obnova za roditelje u Vepricu

U Svetištu Majke Božje Lurdske u Vepricu održana je 18. ožujka 2023. g. korizmena duhovna obnova za roditelje naših učenika i djelatnike gimnazije.

Duhovnu obnovu, koja se sastojala od predavanja, križnog puta i svete mise, vodio je dr. sc. don Ivan Bodrožić, redoviti profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Svoje predavanje pod nazivom „Od korizme do Uskrsa: model vjerskog odgoja u obitelji“, don Ivan je temeljio na događaju iz Evanđelja u kojem je apostol Petar odvraćao Isusa od njegove muke, na što mu je Isus odgovorio: „Odlazi od mene, sotono, jer ti nije na pameti ono što je Božje nego ono što je ljudsko“ (usp. Mt 16,23). Istaknuvši da je cilj odgoja uvijek isti – one koje odgajamo dovesti do sreće, podsjetio je da je prava sreća život s Bogom. 

Razmatrajući o načinu na koji je Isus odgajao svoje učenike, predavač je naglasio kako Isus nije dopuštao da ih odgajaju pismoznanci, farizeji ili svijet, ali ih nije ni prepustio samima sebi. Kao odgojitelj Isus je bio dosljedan i jasan, ne pristajući na kompromise kada je u pitanju vršenje Božje volje. Postavljajući Isusa kao uzor svim odgajateljima, don Ivan je zaključio kako je temeljna zadaća roditelja odgajati djecu za Očev dom i pri tome ne popuštati svjetovnim trendovima niti mogućim egocentričnim željama djece .

Nakon predavanja održana je pobožnost križnog puta za koji je meditacije sastavio don Ivan. Hodajući vepričkom kalvarijom sudionici su razmatrali o Kristovoj muci istovremeno se podsjećajući svih tegoba koje je hrvatski narod prolazio od 7. do 20. stoljeća. Susret se nastavio pokorničkim bogoslužjem i svetim misnim slavljem koje je također predvodio don Ivan uz koncelebraciju ravnatelja gimnazije don Josipa Dukića. U svojoj propovijedi don Ivan je potaknuo okupljene da se ugledaju na Majku Božju, u čijem svetištu se nalaze, te da poput nje dopuste Bogu da ih odgaja. Don Josip je, zahvalivši Bogu na predivnom danu, zahvalio don Ivanu te svim sudionicima izrazivši nadu da će im sve ono što su doživjeli na ovoj duhovnoj obnovi pomoći u odgoju onih koje im Bog povjerava.