Naš prvi zajednički izlet

U subotu, 8. listopada 2022. učenici 1. A i 1. B bili su na svom prvom jednodnevnom školskom izletu, zajedno sa svojim razrednicama, prof. Anom Šegvić i prof. Majom Jelavić-Šako, i ravnateljem don Josipom Dukićem.

Na put smo krenuli u 7 i 30. Naša prva destinacija bila je Narona, rimski grad koji je danas na području sela Vid kod Metkovića. Danas se tu nalazi Arheološki muzej Narona, prvi muzej u Hrvatskoj koji je izgrađen na samom nalazištu. Dragi vodiči tumačili su nam o gradu Naroni, pronađenim predmetima, kipovima, kamenim ostatcima i ukrasima. Nakon što smo razgledali muzej, uputili smo se prema crkvi Gospe Snježne, koja se također nalazi u Vidu, te smo prisustvovali svetoj misi koju je predvodio naš ravnatelj. Pored crkve nalazi se kip kneza Domagoja.

Poslije mise otišli smo u Metković. Prvo smo posjetili još jednu crkvu, župnu crkvu sv. Nikole biskupa koja je izgrađena tek 2012. godine. Kod crkve nas je dočekao don Dino Prkut koji nas je upoznao sa župom i crkvom. Crkva nam se jako svidjela. Posljedna lokacija koju smo posjetili u Metkoviću bio je Prirodoslovni muzej Metković. U njemu se nalazi mnogo prepariranih životinja. Većina njih su različite vrste ptica. Pritiskom na gumb pored pojedinih izložaka, čuje se cvrkut izloženih ptica. Većina nas je bila impresionirana izlošcima u muzeju. Nakon posjeta muzeju dobili smo dva sata slobodnog vremena da pojedemo nešto, da se družimo i prošetamo ulicama Metkovića.

Poslije toga krenuli smo prema novoizgrađenom Pelješkom mostu koji je kopneno povezao južnu Dalmaciju s ostatkom Hrvatske. Provozali smo se mostom te slikali pored njega na stajalištu.

Naše zadnje odredište bilo je marijansko svetište Vepric pokraj Makarske. Pomolili smo se kod postaja križnog puta i malo razgledali svetište. Trebali smo moliti Krunicu u svetištu, no zakasnili smo. Zbog toga smo na povratku krunicu molili u autobusu uz zalazak sunca i ugodnu atmosferu.

Svi su učenici uživali te jedva čekamo idući izlet sljedeće školske godine.

 

Branimir Barać