Dokumentarni film i pjesma o blaženom kardinalu Stepincu

U našoj školi svaki razred ima svojega zaštitnika kojega su učenici sa svojim razrednicima izabrali na početku prvoga razreda. Dan proslave nebeskog zaštitinika za sve je razrede uvijek poseban i svečan. 

Danas učenice i učenici 2. b razreda sa svojom razrednicom slave svojega zaštitinika - blaženog kardinala Stepinca. Iako ga zbog poznatih razloga ne će proslaviti u školi, kako je to običaj, svetom misom i prigodnim čašćenjem, daljine ih ne će udaljini od ovog Božjeg čovjeka. Štoviše, bit će mu danas još bliži, ali bliži i jedni drugima. Koristimo priliku čestitati im ovaj dan.

Također, koristimo priliku pozvati vas da večeras (srijeda, 10. veljače) u 20:10 pogledamo na prvom programu HRT-a izvrstan dokumentarni film  "Stepinac - kardinal i njegova savjest" scenaristice i redateljice Višnje Starešina. Gledajući ovaj film, sigurno ćemo se uvjeriri u istinitost riječi svetog Ivana Pavla II. koje je izrekao u svojoj homiliji prigodom proglašenja Stepinca blaženim u Mariji Bistrici 1998., da se u Stepincu "spaja cjelokupna tragedija koja je pogodila hrvatsko pučanstvo i Europu tijekom ovoga stoljeća obilježena trima velikim zlima: fašizmom, nacizmom i komunizmom. On je sada u nebeskoj slavi okružen svima onima koji su, kao i on, dobar boj bili, kaleći svoju vjeru u kušnjama i nevoljama."

I za sam kraj, ne smijemo zaboraviti da je Pere Eranović, glumac splitskog HNK-a te bivši učenik naše gimnazije, sa svojom grupom "Croatica" objavio pjesmu "Kardinal", čiji izvanredan videospot možete pogledati na YouTubeu na sljedećoj poveznici: Croatica - Kardinal

Neka nam Stepinac, "ugledni sin ove blagoslovljene zemlje", kako ga je nazvao sveti Ivan Pavao II., svojim ljudskim i duhovnim životnim putem bude svojevrsni kompas našega života.