Bitni naglasci za učenike i roditelje iz obraćanja ministrice Divjak ravnateljima

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak održala je 14. ožujka 2020. virtualni sastanak s oko 1 200 ravnatelja hrvatskih škola. Donosimo bitne naglaske iz njezina obraćanja ravnateljima.

NASTAVA ZA MATURANTE OD PONEDJELJKA, OSTALIMA OD SRIJEDE 

Cilj je da se do srijede uspostavi funkcionalan sustav učenja na daljinu za sve učenike: u ponedjeljak će razrednici testirati virtualne razrede, u utorak će to učiniti predmetni nastavnici, a od srijede počinje nastava u virtualnom razredu za sve škole. Svi dani od ponedjeljka računaju se kao nastavni dani i upisuju se u e-Dnevnik. Maturanti će pak od ponedjeljka moći pratiti nastavu na Sportskoj televiziji.  

 

AKTIVNOSTI I PONAŠANJE TIJEKOM NASTAVE 

Učenici trebaju redovito i na vrijeme izvršavati svoje aktivnosti u virtualnim učionicama. Zbog poteškoća pristupa internetu ili zbog ograničenog broja uređaja u obiteljima u kojima više djece pohađa nastavu, učenici će moći svoje obveze odraditi bilo kada tijekom dana i predati ih u dogovoru s  predmetnim nastavnikom.

Tijekom nastave na daljinu vrijede slična pravila primjerenog ponašanja i ophođenja kao i u školi. Stoga se učenike poziva na primjereno ponašanje i redovito izvršavanje svojih obveza. Za sve neprimjerene oblike ponašanja snosit će posljedice prema postojećem pravilniku.  

Nastavnici će pratiti aktivnosti učenika, poticati ih na rad, okupljati u virtualne učionice, davati im zadatke te povratne informacije o njihovu radu i napretku. 

U slučaju da dođe do tehničkih poteškoća s obzirom da je više od pola milijuna učenika i nastavnika uključeno u nastavu na daljini, sva će se komunikacija nastavnika i učenika ostvariti elektroničkom poštom.      

 

DETALJNE UPUTE ZA IZVOĐENJE

a) Prvi, drugi i treći razred

UČENICI

U ponedjeljak trebaju pogledati snimljene online materijale prema rasporedu o čemu će ih obavijestiti razrednik. U utorak također gledaju snimljene materijale i testiraju razrede s predmetnim nastavnicima. Od srijede idu u virtualni razred i slijede upute razrednika i predmetnih nastavnika. Ako ima poteškoća, zadatke mogu obaviti tijekom dana.

NASTAVNICI

U ponedjeljak razrednici testiraju virtualnu učionicu s učenicima, u utorak to čine i  predmetni nastavnici. Od srijede razrednici daju u virtualnim razredima učenicima raspored i obavijesti, predmetni nastavnici daju aktivnosti i zadatke.

RODITELJI

Ako učenik nije bio aktivan cijeli dan u virtualnom razredu, svoj izostanak treba opravdati razredniku.

 

b) Četvrti razred (maturanti) 

UČENICI

U ponedjeljak gledaju nastavu na Sportskoj televiziji i testiraju virtualni razred s razrednikom. U utorak gledaju nastavu na SPTV-u i testiraju virtualni razred s razrednikom i predmetnim nastavnicima, idu u virtualni razred i slijede upute razrednika i predmetnih nastavnika.

NASTAVNICI

U ponedjeljak razrednici testiraju virtualnu učionicu s učenicima, u utorak i predmetni nastavnici. Od srijede razrednici daju u virtualnim razredima učenicima raspored i obavijesti, predmetni nastavnici daju aktivnosti i zadatke.

RODITELJI

Ako učenik nije bio aktivan cijeli dan u virtualnom razredu, svoj izostanak treba opravdati razredniku.

 

RASPORED PRIKAZIVANJA NASTAVE ZA MATURANTE NA SPORTSKOJ TELEVIZIJI (SPTV) 

 

 termin 

predmeti 

maturanti  12:45 - 14:00  MATEMATIKA, HRVATSKI JEZIK, GEOGRAFIJA, ENGLESKI, NJEMAČKI  


"Neće biti lako, i nikome u svijetu nije, ali uspjet ćemo ako svatko radi svoj posao odgovorno i najbolje što može, ali i ako ima jasnu viziju da „nije otok“ i da o njemu ovise drugi ljudi." Blaženka Divjak, ministrica

Naša će škola redovito na svojim stranicama objavljivati sve informacije. Za bilo kakvo pitanje ili nedoumicu stojimo vam na raspolaganju. Škola i knjižnica bit će otvoreni prema redovnom radnom vremenu. Budući da je riječ o izvanrednoj situaciji, pozivamo vas na strpljivost, razumijevanje i suradnju.