Izlet učenika prvih razreda

Učenici prvih razreda naše škole zajedno su sa svojim voditeljima (s. Antonijom, prof. Anom i don Matom) bili 12 . listopada 2019. na jednodnevnom izletu. Cilj je bio upoznavanje južnog dijela naše domovine. 

Prvo odredište bio je Vepric, poznato marijansko svetište Splitsko-makarske nadbiskupije, gdje su sudjelovali na svetoj misi koju je predvodio don Mato. Bilo je to vrijeme za osobnu molitvu, pobožnost i razgledavanje svetišta. Kao uspomena na posjet Vepricu zajednička je fotografija ispred Gospine špilje.

Drugo odredište bio je Prirodoslovni muzej u Mekoviću, čija povijest seže u 1948. godinu, kada je utemeljena Ornitološka zbirka. Ondje su imali priliku vidjeti i čuti zanimljivosti o raznim životinjama, a ponajviše o pticama. Također su spoznali zašto je priroda jedinstvena te da svakim svojim pokušajem unaprjeđivanja i uljepšavanja prirode mi ljudi zapravo uništavamo njezin sklad.

Trosatni odmor za ručak bio je idealna prilika za druženje, upoznavanje i razonodu. Potom je uslijedilo razgledavanje starokršćanske crkvu i upoznavanje s procesom pokrštavanja u to vrijeme.

Sljedeće odredište bio je Arheološki muzej Narona. Veličanstveni izgled ruševina hrama, kipova, starih pločica i posuda te način prezentacije toga dijela povijesti na sve je učenike ostavio poseban dojam. I ovaj posjet ovjekovječili su zajedničkom fotografijom ispred kipa kneza Domagoja.

Ispunjeni pozitivnim utiscima sa svojeg prvog srednjoškolskog izleta i oduševljeni bogatstvom i raznolikošću južnog dijela Lijepe Naše, učenici prvih razreda sa svojim voditeljima vratili su se kućama u večernjim satima.

Lara Brkić, 1. b