Izlet učenika trećih razreda

U subotu, 12. listopada, organiziran je jednodnevni izlet za učenike trećih razreda koji su zajedno sa svojim razrednicama i pod vodstvom ravnatelja don Josipa posjetili Knin, Nin i Zadar.

Prvo odredište našeg putovanja bio je grad Knin. Po dolasku u Knin dan smo započeli slavljenjem svete mise u jednoj od najljepših crkava iz novije hrvatske povijesti, u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, koju s pravom možemo nazvati jednom od naših nacionalnih crkava zbog njezine poveznice s proslavama kojima obilježavamo postanak neovisne i slobodne Hrvatske. Nakon svete mise razgledali smo kninsku tvrđavu u kojoj je prije tisuću godina stolovao kralj Dmitar Zvonimir, a zbog toga Knin još i nazivamo Zvonimirovim gradom. Tvrđava je još poznata po muzeju Oluja 95 u kojem je prikazan tijek i posljedice jedne od najbolje isplaniranih operacija u modernom ratovanju.

Sljedeća točka našeg putovanja bio je Muzej soli u gradu Ninu. Sol se već tisućama godina proizvodi na isti način, a u antičkim vremenima odgovarala je vrijednosti zlata. Ninska solana poznata je po cvijetu soli koji je najkvalitetniji oblik soli za prehrambenu upotrebu.

Naš put se privodi kraju odlaskom u Zadar, jedan od najljepših dalmatinskih gradova. Uspješno smo prošli većinu lokaliteta na Poluotoku, katedralu svete Stošije, Forum i crkvu sv. Šime, Četiri kantuna, Pet bunara, Fošu, Perivoj kraljice Jelene i Kalelargu. Program u Zadru završili smo posjetom Morskim orguljama i razgledavanjem Pozdrava Suncu, jednom od najpoznatijih zadarskih okupljališta

Svoje putovanje zaključili smo molitvom svete krunice i razmišljanjem o svim novonastalim dobrim uspomenama i druženjem koje je, osim posjećivanja kulturnih znamenitosti, i razlog organiziranja ovakvih izleta.

Ivan Burazin 3.b