Sveta misa i zaziv Duha Svetoga na početku nove nastavne godine

U povodu početka nove školske godine splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je, u ponedjeljak 9. rujna, euharistijsko slavlje za učenike i sve djelatnike Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ i Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. U koncelebraciji su bili ravnatelj gimnazije don Josip Dukić, ravnatelj sjemeništa don Edvard Punda, prefekt sjemeništa don Vedran Torić i pedagog gimnazije don Luka Vrljičak. Svečano bogoslužje je svojim pjevanjem uveličao mješoviti zbor Nadbiskupijske klasične gimnazije pod ravnanjem s. Lidije Matijević.

U prigodnoj homiliji, mons. Barišić je pojasnio učenicima kako u središte svoga života trebaju staviti osobu Isusa Krista jer je On onaj koji svakom od njih daruje dostojanstvo i identitet djeteta Božjega. „Dragi mladi prijatelji, učite i budite kompetentni, ali budite svjesni: Vi ste puno više od svih vaših sadašnjih i budućih postignuća. Vi ste ljubljena djeca svojih roditelja, ali i djeca Božja, dragocjena po tome što jeste, što postojite, bez obzira na vaša postignuća“, ustvrdio je Nadbiskup.

Pozvao je odgojitelje i učitelje na povezivanje i odgojno prožimanje obitelji i škole jer samo na taj način se postiže cjeloviti razvoj učenika. „Vaša časna uloga odgojno - obrazovnih djelatnika obvezuje vas da se snažno zauzimate za kršćanske vrijednosti i načela koje dijele i vaši učenici i njihovi roditelji. Ne dopustite da vam briga zbog uvođenja novih metoda i tehnika učenja i podučavanja zasjeni osobu učenikâ koja je pred vama, njihova pitanja i njihove potrebe“, naglasio je mons. Barišić. „Škola za život može se ostvariti jedino ukoliko smo mi odrasli redoviti, pažljivi, odgovorni učenici u svakodnevnoj stvarnosti“, rekao je Nadbiskup dodavši kako „nije dovoljna tek dimenzija obrazovanja, nego je nužan i odgoj te odnos prema Bogu i čovjeku“.

Zaključujući, svima je zaželio „puno uspjeha u novim izazovima, puno strpljenja u učenju i usvajanju novih znanja, a nadasve puno radosti i Božjeg blagoslova u novoj školskoj godini“.

Na kraju euharistijskog slavlja ravnatelj gimnazije don Josip Dukić zahvalio je Ocu nadbiskupu na pastirskom praćenju te ohrabrujućim i poticajnim riječima, poželivši svima uspješan početak nove školske godine.

Slavko Blažić (smn.hr)