Studijsko putovanje

Nakon dvogodišnje stanke djelatnici NKG-a s oduševljenjem su dočekali još jedno studijsko putovanje i duhovnu obnovu. U petak, 1. srpnja, uputili smo se u Hercegovinu, u Nacionalni park Blidinje.

Naše prvo odredište bio je Karmel sv. Ilije na Buškom jezeru gdje nas je dočekao o. Domagoj Jelača i proveo kroz samostan i duhovni centar. Osnovni je cilj centra apostolat duhovnosti koji se odvija kroz duhovne vježbe, duhovne obnove ili seminare. Karmelićani rade na očuvanju tradicijske kulture pa smo imali priliku razgledati etnografsku zbirku tradicijske odjeće i nakita narodâ Bosne i Hercegovine.

Nakon toga uputili smo se prema Nacionalnom parku Blidinje, odnosno prema Masnoj Luci gdje se nalazi Franjevačka kuća molitve u kojoj smo bili smješteni. U subotu ujutro duhovnu obnovu predvodio je fra Josip Vlašić. Popeli smo se do jednog vidikovca na obližnjem brdu i tamo nam je fra Josip govorio o pouzdanju u Boga. Kad se pouzdajemo u Boga, događaju nam se lijepe stvari, imamo moć biti ljubljena djeca Božja. U šutnji smo se vratili do crkve sv. Ilije u kojoj smo slavili sv. misu i na najuzvišeniji način zaokružili program duhovne obnove..

U poslijepodnevnim satima posjetili smo Kočerin i Široki Brijeg. Na Kočerinu nas je primio fra Mario Knezović i predstavio župu i crkvu sv. Petra i Pavla. Na pročelju crkve nalazi se najviši mozaik sv. Franje na svijetu. Kočerin je poznat po znamenitoj srednjovjekovnoj kamenoj ploči s natpisom. Tekst je pisao Viganj Milošević, a posljednja rečenica glasi: „Ja sam bil' kako vi este, vi ćete biti kako esam ja.”

Simbol Širokog Brijega je crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije. U desnoj bočnoj lađi nalazi se grobnica s posmrtnim ostacima franjevačkih mučenika koje su partizani pobili i spalili u samostanskom vrtu nakon pada Širokog Brijega 1945. godine. Tada je uništen i muzej, ali zahvaljujući redovnicima koji su prikupljali i pohranjivali predmete za budući muzej, danas postoji Franjevački muzej i galerija s bogatom riznicom. U njoj su izložene slike poznatih umjetnika, crkveno posuđe i pribor, crkveno ruho i stare knjige. U vrijeme otvorenja za javnost, u srpnju 1990., Franjevačka je galerija raspolagala s oko 1000 likovnih djela. Danas ih ima preko 4500.

Nedjeljnu svetu misu slavili smo na planini Vran, na grobu Dive Grabovčeve. Svečano euharistijsko slavlje predslavio je vrhbosanski nadbiskup u miru kardinal Vinko Puljić, uz suslavlje više svećenika, kao i našeg ravnatelja don Josipa. Svojim su pjevanjem slavlje animirale članice etno skupine Čuvarice iz Rame.

Na povratku u Split razgledali smo, uz stručno vodstvo fra Mije Džolana, crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije na Šćitu u Rami te etnografski muzej koji se nalazi u sklopu franjevačkog samostana. Svoje smo putovanje zaključili posjetom crkvi sv. Nikole Tavelića u Tomislavgradu.

Zahvalni za dane odmora i duhovne obnove te ispunjeni i radosni vratili smo se svojim kućama. Hvala ravnatelju don Josipu koji nam je omogućio ovo studijsko putovanje i prof. Pereži za njegovo stručno vodstvo. (MJŠ)