S nadbiskupom smo započeli novu školsku godinu

Nakon šest mjeseci, otkako su započele mjere za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19, opet smo svi zajedno u svojoj školi - učenice, učenici i djelatnici. Mnogi ni u snovima nisu mogli pomisliti da će im škola ovoliko nedostajati.

Kako je to u našoj gimnaziji običaj, nastavnu godinu započeli smo svetom misom koju je, uslijed mnogih svojih obveza, kao i uvijek dosad predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Ovaj put sveta je misa bila na otvorenome, u južnom dijelu dvorišta našega sjemeništa. Prije samog bogoslužja sve je nazočne pozdravio ravnatelj don Josip Dukić, na poseban način prvaše, zaželjevši im da se što prije uklope u školski program i školu dožive svojom školom. „Koliko god bili puni pitanja i neizvjesnosti radi ovakvoga početka, vjerujem da je svatko od nas iskreno radostan što se nakon lanjskoga rastanka 'škole na daljinu' vraća u svoju školu i u svoje školske klupe, makar i pod maskama. Upravo smo u to vrijeme nastave na daljinu postali svjesni da ništa ne može zamijeniti razredno okruženje i izravan kontakt s drugima. Otkrili smo kako nam drugi nisu lako zamjenjivi, nego su nam važni i pravi blagoslov“, kazao je ravnatelj Dukić. Na kraju svoga pozdravnog govora istaknuo je katoličku oznaku Škole, što znači da je u središtu duhovne formacije Isus Krist. Pozvao je učenike i nastavnike da uz pomoć Duha Svetoga otkrivaju puninu života.

Nadbiskupijska klasična gimnazija ima svoju najdužu tradiciju škola u Splitu. Ovo je 320 početak nove školske godine u ovoj gimnaziji (osnovana 1700.) u koju su brojni naraštaji utkali svoje talente i sposobnosti. „Početak daje uvijek nove mogućnosti. Očekujemo da će ova godina imati novu sigurnost i da ćemo u vama mladima gledati tu životnu snagu koja teče. Zahvalimo Gospodinu za vrijeme koje nam daruje, zamolimo ga da bude s nama i u ovoj školskoj godini i da blagoslovi ovo vrijeme u kojem ćemo životno rasti u formaciji i informaciji“, naglasio je mons. Barišić pozdravivši nazočne školarce i djelatnike škole.

U svojoj je propovijedi splitsko-makarski nadbiskup protumačio evanđeoski tekst, Isusovo naučavanje u sinagogi u Nazaretu, školi u kojoj su Židovi učili čitati i pisati. Važno im je bilo znanje. Međutim, naglasio je nadbiskup, „samo znanje nije dovoljno. Važna je humanost, vrednote. Isus je ljubav koja stavlja čovjeka u središte, kojoj je stalo do svakoga čovjeka i želi ga ozdraviti. Njegovo ozdravljenje je cjelovito. On ozdravlja duh, dušu i tijelo.“ Nadbiskup Barišić se osvrnuo na Isusovo ozdravljenje bolesnika koji je imao stisnutu šaku, kazavši da šaka simbolizira „agresivnost, zatvorenost, sebičnost“ a da otvorena ruka simbolizira „otvorenost, darežljivost, altruističnost“. Podsjetio je da su te dvije slike prikazane na mozaiku u novoizgrađenoj solinskoj crkvi. U tom je svjetlu naglasio da Gospodin želi da rastemo u znanju i mudrosti, informaciji i formaciji te da budemo otvoreni Drugome i prisutni za druge.

Podsjetivši na Pavlov tekst iz Poslanice Kološanima: „…u svome tijelu dopunjam što nedostaje mukama Kristovim za Tijelo njegovo, za Crkvu“, potaknuo je nazočne na promišljanje koliko je svatko osobno prepoznatljiv kao kršćanin, kao produžena ruka djelatne ljubavi Isusa Krista. „Trebamo biti osobno prepoznatljivi kao kršćani, kao katolici da bismo bili prepoznatljivi kao katolička škola.“ Na kraju se osvrnuo na proteklu školsku godinu i online nastavu kazavši: „Informacijsko-komunikacijska tehonologija dobro nam je došla ali ne može zamijeniti susrete i druženja te postoji opasnost da se zatvorimo u virtualni svijet“. Pozvao je učenike i djelatnike škole da se pridržavaju svih epidemioloških mjera radi svoga dobra i dobra drugoga.

Poslije svete mise razrednici su u razrednim odjeljenjima upoznali učenice i učenike s rasporedom sati, Pravilnikom o kućnom redu i mjerama za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19.   

U novu je školsku godinu upisan 171 đak (111 učenica i 60 učenika) u sva četiri razreda gimnazije, od kojih je 12 sjemeništaraca i jedna kandidatica. U školi je zaposleno 30 djelatnika, a od toga 23 nastavnika, ostalo je nenastavno tehničko osoblje.

Počeli smo. I to dobro. A dobar početak već je pola odrađenog posla. 

Preuzeto s mrežnih stranica Splitsko-makarske nadbiskupije.  

FOTOGALERIJA: 

https://smn.hr/17-mladi/4592-misa-za-gimnazijalce-nadbiskupijske-klasicne-gimnazije-u-splitu-u-povodu-pocetka-nove-skolske-godine-3