Drugaši u akciji pošumljavanja "Boranka"

Tko kaže da je subota rezervirana samo za spavanje, izležavanje i lijenčarenje i da mi mladi nismo ni za što?! U subotu, 26. listopada 2019., nekolicina nas drugaša (malo nas je, al' nas ima!) sudjelovali smo pod vodstvom prof. geografije Stjepana Pereže u akciji pošumljavanja opožarenih područja na Mosoru.

Akciju su, poznatu pod nazivom "Boranka", zajednički 2018. godine pokrenuli Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i Hrvatska gorska služba spašavanja.

Po dolasku na područje Sitnog Gornjeg, ispod Zvjezdanog sela, bili smo s ostalim volonterima podijeljeni u timove; svaki tim dobio je opremu za sadnju i sadnice koje su odredile i osigurale Hrvatske šume. „Kad se male ruke slože, sve se može“, kaže jedna pjesma. I zaista je bilo tako. Zasađeno je 4000 autohtonih vrsta sadnica kao što su pinija, hrast, primorski bor, crni bor i čempres. Akcija je trajala do 11:30 nakon čega je uslijedila okrijepa i odmor.

Za razliku od ostalih volontera koji su se vratili u Split, mi smo se, željni svježeg zraka, druženja i novih avantura, pješice uputili s prof. Stjepanom prema planinarskom domu Umberto Girometta, HPD Mosor. Ondje smo ručali i u opuštenoj atmosferi vrijeme ispunili  pričom, zabavom i smijehom. U 16 sati bilo je vrijeme za polazak jer nas je organizirani gradski prijevoz za Split čekao u 17 sati.

Vjerujemo da smo učinili ne samo nešto dobro za prirodu kojoj dugujemo svu svoju brigu i pažnju, već i za sebe i  buduće generacije jer čuvati prirodu znači čuvati sebe. 

                                                                                                                                                                                                                            Sara Lemo, 2.a