Misa zahvalnica za kraj nastavne godine

U kapeli Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, u četvrtak 27. lipnja slavljena je misa zahvalnica za učenike i djelatnike Nadbiskupijske klasične gimnazije "Don Frane Bulić", povodom završetka školske godine 2018./2019. Euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, u suslavlju s ravnateljem gimnazije don Josipom Dukićem, odgojiteljima i profesorima.

Osvrćući se na evanđeoski tekst (Mt 7, 21-29), nadbiskup je potaknuo gimnazijalce da budu mudri graditelji koji će svoj život graditi na jedinom čvrstom temelju – odnosu s Gospodinom Isusom Kristom. „Susret s Gospodinom otvara naše oči te postajemo razboriti graditelji svakodnevnog života“. U nastavku homilije, mons. Barišić je istaknuo kako je odmor tijekom praznika moguće ostvariti samo uz odnos s Isusom Kristom. „Potrebno je zajedno s Gospodinom gledati u sve ono što se nalazi pred nama. Samo takav pogled, odmara našu dušu i tijelo. Na taj se način preoblikuje naša stvarnost te možemo razlikovati čvrste životne vrijednosti od prolaznih, temelj od fasade“. Zaključujući, čestitao je svim učenicima na rezultatima koje su ostvarili tijekom nastavne godine.

Nakon misnoga slavlja koje je završilo himnom "Tebe Boga hvalimo", program je nastavljen u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa gdje su maturantima podijeljene svjedodžbe, a najboljim učenicima prigodne nagrade. „Bog vas je preko vaših roditelja, profesora i odgojitelja darivao svojim milostima, baš kao što je i nas učinio bogatijima preko vas. Ponosni smo na sve vas i vaša nastojanja“, rekao je ravnatelj don Josip Dukić.

Prigodnu riječ, u ime maturanata, izrekao je Mario Tošić koji je nadbiskupu Barišiću zahvalio na poticajnim riječima, a roditeljima, profesorima i odgojiteljima na svom prenesenom znanju, strpljenju i ljubavi.

Mons. Barišić čestitao je svim učenicima, posebno maturantima, ravnatelju, profesorima i odgojiteljima, roditeljima te prijateljima. „Sve vas pozdravljam u ovom svečanom trenutku. Dragi maturanti, vi ste snaga i budućnost našeg društva i Crkve. Budite mudri graditelji, neka sve riječi koje ste naučili oblikuju vaš život, kako biste u naše društvo unosili nove ideje. Želim vam sreću na državnoj maturi te prilikom upisa na fakultete. Darujte ovom svijetu kršćanske i ljudske vrijedosti koje su vama darovali vaši roditelji i profesori. Sretno i blagoslovljeno vam bilo“.

Misu i svečanost u dvorani pjesmom je uzveličao zbor Nadbiskupijske klasične gimnazije "Don Frane Bulić" pod ravnanjem s. Lidije Matijević.

Slavko Blažić

Preuzeto sa: smn.hr 

Fotografije