Splitsko sjemenište i Nadbiskupijska klasična gimnazija proslavili svoju zaštitnicu Gospu od Blagovijesti

Nadbiskupsko sjemenište u Splitu i Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ proslavili su, u ponedjeljak 4. travnja 2016. godine, svetkovinu Navještenja Gospodinova i svoju zaštitnicu - Gospu od Blagovijesti. Svečano euharistijsko slavlje u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić.

U koncelebraciji su bili šibenski biskup mons. Ante Ivas, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović, ravnatelj Nadbiskupskog sjemeništa don Jure Bjeliš, ravnatelj Nadbiskupijske klasične gimnazije don Josip Dukić, svećenici koji djeluju u sjemeništu i školi, dekan i profesori Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, rektor i odgojitelji Centralnog bogoslovnog sjemeništa te ostali svećenici.

„Slaveći svetkovinu Navještenja Gospodinova, u ozračju uskrsne radosti i u jubilejskoj Godini milosrđa, na poseban način u utjelovljenoj Riječi u krilu Betlehemske Djevice prepoznajemo čin i lice Božjeg milosrđa koje je početak i uzrok naše sadašnje i vječne radosti“, rekao je na početku slavlja ravnatelj gimnazije don Josip Dukić te u svoje i u ime svih koji u Sjemeništu i Gimnaziji žive i rade pozdravio okupljene biskupe i svećenike, sjemeništarce i gimnazijalce, njihove roditelje, prijatelje i rodbinu, dominikanske sjemeništarce, bogoslove, isusovačke novake, časne sestre, kandidatice, ravnatelje splitskih srednjih škola i sve okupljene vjernike.

Čestitajući dan Sjemeništa i Gimnazije te blagdan Gospe od Blagovijesti, nadbiskup Barišić je podsjetio da je na dan Blagovijesti 1700. godine utemeljeno Nadbiskupsko sjemenište. „Navještenje Gospodinovo početak je spasenja u kojemu važnu ulogu ima upravo Majka Marija. Mi smo duhovna Marijina djeca, s Majkom odrastamo i idemo kroz život. Vjerujem da svatko od nas, poput Marije, ima iskustvo navještaja Božje riječi i susreta sa snagom Duha Svetoga. Neka nam i ova proslava pomogne prepoznati da smo uključeni u povijest spasenja“, rekao je mons. Barišić.

Na misnom slavlju svetkovine Blagovijesti već tradicionalno propovijeda sjemeništarac maturant. Ove godine homiliju je održao Šime Pleadin koji je na početku homilije rekao da je „utjelovljenje Sina Božjega jedno od pet tajni koje ulaze u red najvećih otajstava naše vjere. To je najčudesniji događaj u povijesti ljudskoga roda: Bog postao čovjekom, postao je jedan od nas! Krist koji se utjelovio u krilu Marijinu je taj koji nam objavljuje istinu koja nas spašava“. Istaknuo je da se cijeli evanđeoski razgovor Gabrijela i Marije odvija u ozračju dubokoga poštovanja u kojoj joj Glasnik Božji donosi pet darova: dar radosti, milosti, ohrabrenja, životnosti i vjere. Tih pet darova darovani su i nama, zaključio je sjemeništarac i pozvao sve okupljene da, poput Gospe, budemo spremni razmišljati, pitati i odazvati se.

Pozdrave i zahvalu na kraju misnog slavlja izrekao je ravnatelj sjemeništa don Jure Bjeliš. „Neka nas zagovorom Majke Marije Bog ispuni svojom milošću da i mi budemo istinski svjedoci njegove ljubavi u ovome svijetu i graditelji boljega društva“, zaključio je don Bjeliš.

Dan uoči svečane proslave, u nedjelju 3. travnja, u velikoj sjemenišnoj dvorani upriličena je svečana akademija za vrijeme koje su sjemeništarci i učenici NKG-a priredili prigodni program u čijem je središtu bila predstava u jednom činu „Viktor“, pod vodstvom don Vedrana Torića. Glazbeni dio akademije obilježio je nastup mješovitog gimnazijskog zbora pod ravnanjem s. Lidije Matijević, koji je obogatio i misno slavlje na samu svetkovinu.

Proslava je završila zajedničkim ručkom i tradicionalnom malonogometnom utakmicom između sjemeništaraca i bogoslova.